Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Bora Đorđević, legendarni muzičar i pesnik srpske rok scene

rssBookmark and Share

Niš 04.09.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Rok muzičar, pevač i tekstopisac Borislav Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je bolnici u Ljubljani u 72. godini. Njegov umetnički izraz, kontroverzan i beskompromisan, ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Srbije i regiona. Legendarni Bora sa grupom "Riblja Čorba" poslednji put je nastupio u Nišu 8. marata ove godine za Dan žena.

Preminuo Bora Đorđević, legendarni muzičar i pesnik srpske rok scene

Poznat kao frontmen grupe „Riblja čorba“, Bora je bio jedan od najplodonosnijih stvaralaca rok muzike na ovim prostorima, a iza sebe je ostavio brojne hitove poput „Lutka sa naslovne strane“, „Dobro jutro“, „Pogledaj dom svoj anđele“, i „Kad padne noć“.

Rođen 1. novembra 1952. godine u Čačku, Bora Đorđević je karijeru započeo kao član grupa „Suncokreti“ i „Rani mraz“, da bi 1978. godine osnovao „Riblju čorbu“. Njegovi tekstovi, često provokativni i društveno angažovani, oslikavali su realnost vremena i osvajali srca fanova širom bivše Jugoslavije. Grupa je postala jedna od najpopularnijih rok formacija tog doba, a Đorđević je izrastao u jedinstvenu figuru na muzičkoj sceni, poznat po svom energičnom i ekspresivnom stilu.

Đorđević je ostao upamćen i kao autor nekih od najboljih balada na srpskoj rok sceni, poput „Kad hodaš“ i „Pogledaj dom svoj, anđele“. Bio je poznat po tome što je svojim jednostavnim jezikom uspevao da iskaže duboke emocije, pretvarajući ih u nezaboravne pesme koje su vremenom postale kultni hitovi.

Pored muzičke karijere, Bora je bio i aktivan u javnom i političkom životu. Bio je član Gradskog odbora DSS-a u Beogradu, a jedno vreme je obavljao funkciju savetnika ministra kulture u Vladi Srbije. Đorđević je dobitnik nagrade Akademije Ivo Andrić za knjigu poezije „Pusto ostrvo“, a od 2022. godine je bio počasni građanin Čačka.

Legendarni Bora Čorba sa grupom "Riblja Čorba" poslednji put je nastupio u Nišu 8. marata ove godine za Dan žena.

Pamtićemo ga po njegovim neponovljivim pesmama, ali i po njegovom duhu i talentu koji je obeležio jednu eru srpske rok muzike. Bora Đorđević ostaje upamćen kao ikona koja je svojim umetničkim stvaralaštvom oblikovala kulturnu scenu Balkana i ostavila nasleđe koje će se prenositi na generacije koje dolaze.

Vest o njegovoj smrti objavljena je na zvanišnoj stranici grupe "Riblja Čorba".

 

 

 


#   Niš   rok muzika   In memoriam   Bora Đorđević   Riblja čorba grupa   Ljubljana   Bora Čorba
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima