Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Gorazd Čuk, vlasnik Eko plantaže "Tamnjanica" i mecena umetnika

rssBookmark and Share

Bela Palanka 04.10.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Posle kraće bolesti, u 67. godini preminuo je Gorazd Čuk, slovenački privrednik i vlasnik Eko plantaže Tamnjanica na jugu Srbije.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Rođen 10. oktobra 1957. godine u Postojni, Čuk je bio istaknuti učesnik u privrednom i javnom životu Slovenije, a njegovo ime ostavilo je trag i u Srbiji kroz uspešne poslovne poduhvate i angažman u umetničkim krugovima.

Svoj poslovni put započeo je kao suvlasnik Pekarske industrije Don-don, ali je tokom godina pronašao inspiraciju na jugu Srbije. U Beloj Palanci postao je vlasnik plantaže lekovitog i eteričnog bilja, gde je osnovao i destileriju Pigmalion. Njegova ljubav prema umetnosti rezultirala je osnivanjem umetničkog udruženja Pigmalion, koje je kroz brojne umetničke kolonije okupljalo stotine umetnika iz svih krajeva sveta.

Osim po poslovnim dostignućima, Gorazd Čuk će ostati upamćen i kao pokrovitelj umetnosti i humanista. Iza sebe je ostavio suprugu Danicu i dvoje dece. Sahrana će biti održana u njegovoj rodnoj Sloveniji.

Polja lavande na jugu Srbije privukla su pažnju Gorazda Čuka, Slovenca iz Ljubljane, koji je došao u selo Tamnjanica i pokrenuo proizvodnju, ali vođen osećajem i iskustvom, znao je da to nije dovoljno  Kako bi privukao što veći broj ljudi i skrenuo pažnju javnosti, napravio je najveću galeriju umetničkih dela “Pigmalion” gde izlažu slikari i vajari iz čitavog regiona.

 

 


#   Bela Palanka   Pigmalion Tamnjanica   Gorazd Čuk
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima