Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан српског јединства и националне заставе - градоначелник Ниша честитао празник

rssBookmark and Share

Ниш 15.09.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Данас, 15. септембра, Србија и Република Српска заједно обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који је установљен у част годишњице пробоја Солунског фронта 1918. године. Овај празник симболизује јединство српског народа, његову борбу за слободу и национални идентитет.

Дан српског јединства и националне заставе - градоначелник Ниша честитао празник

"Данас славимо српску заставу, лепшу од свих! За њу су јуначку крв лили витезови, са њом су у победе јуришали непобедиви!

Наши преци очували су достојанство заставе, данас је ред дошао на нас. Српску заставу, симбол српске слободе, јунаштва и српског језика, преузимамо у руке ми и са истом моралном обавезом дужни смо да чувамо њену светост и њену част.

Сваком Србину, где год се налазио, честитам Дан српског јединства, слободе и заставе", изјавио је градоначелник Ниша Драгослав Павловић.

Централна манифестација биће одржана у Новом Саду, где ће се у 18 часова одржати свечана академија. На академији ће присуствовати највиши званичници из Србије и Републике Српске, као и бројни гости из земље и иностранства.

Празник носи поруку о важности очувања националне свести и традиције, уз посебан нагласак на симболику српске заставе као симбола слободе и државног суверенитета. Током овог дана, у многим градовима биће организоване свечаности, изложбе и културни догађаји, а грађани су позвани да на својим домовима истакну српску тробојку.

Дан српског јединства је установљен 2020. године, као симбол заједничке историје и будућности Србије и Републике Српске, и има за циљ јачање националног јединства и солидарности међу Србима, ма где живели.

 

 

 


#   Ниш   Србија   Драгослав Павловић   Република Српска   слободе и националне заставе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима