Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стара планина: Пожар на Видличу и даље бесни, ванредна ситуације у деловима општине Пирот и Димитровград

rssBookmark and Share

Пирот 27.08.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Пожар на планини Видлич и даље бесни, највише угрожавајући села Крупац, Смиловци и Басара. Пирот и Димитровград прогласили су ванредну ситуацију на деловима својих територија. Мештани Крупца су направили баријере како би спречили ширење ватре према кућама.

Стара планина: Пожар на Видличу и даље бесни, ванредна ситуације у деловима општине Пирот и Димитровград

Ватрогасци и мештани су током ноћи наставили борбу против пожара, посебно у селима Смиловци, где је ватра припретила манастиру Св. Кирика и Јулите, и Басара, где гори борова шума. Из МУП-а упозоравају на опасност од пожара и апелују на опрез.

Пожар на планини Видлич и даље букти, стварајући велику опасност за околна села Крупац, Смиловци и Басара. Ватрогасци и мештани су током ноћи водили борбу са ватреном стихијом, а Пирот и Димитровград су прогласили ванредну ситуацију на деловима својих територија како би се ефикасније супротставили пожарима који прете овим местима.

Најтежа ситуација је у околини села Крупац, где се ватра шири изнад села, захватајући шуму и претећи да угрози куће. Мештани су направили заштитне баријере како би спречили ватру да се приближи њиховим домовима, док су ватрогасци и радници "Србијашума" ангажовани на стварању противпожарних појасева. Градоначелник Пирота, Владан Васић, изјавио је да је проглашена ванредна ситуација како би се обезбедила додатна подршка ватрогасцима и спречила већа штета. Он је нагласио да ниједно село, кућа или људски живот нису угрожени, али да је ситуација и даље озбиљна.

Поред Крупца, тешка ситуација је и у селу Смиловци код Димитровграда, где је ватра дошла на само неколико стотина метара од манастира Светог Кирика и Јулите. Одбрана манастира је тренутно приоритет, и ватрогасци раде на спречавању ширења пожара ка овом верском објекту. У селу Басара код Пирота, борова шума је такође захваћена пожаром, а мештани и ватрогасци се неуморно боре да сузбију ватру.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП), током јучерашњег дана у Србији је забележено 179 пожара на отвореном простору, а највећи активни пожари тренутно су на територији Пирота, Кучева, Жагубице, Црног врха и Таре. У последњих седам дана, припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су на укупно 893 пожара на отвореном простору, што је значајно више у односу на исти период прошле године, када је било 393 интервенције.

МУП апелује на грађане да буду изузетно пажљиви у топлим данима који трају у Србији, јер свака непажња може довести до пожара великих размера. Подсећају на важност придржавања Закона о заштити од пожара како би се спречиле трагичне последице и штета. Ватрогасне екипе остају на терену, спремне да се супротставе даљем ширењу пожара и заштите животе и имовину грађана.


#   Пирот   Стара планина   пожар   Димитровград   МУП РС   Крупац   Владан Васић   спасилачко ватрогасне службе   Видлич
@kzpvladanvasic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима