Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И поред вишедневних напора пожари на Старој планини нису стављени под контролу, насеља за сада нису угрожена

rssBookmark and Share

Стара планина 28.08.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Борба са пожарима на Старој планини и даље траје, а ватра је до сада уништила више од 2.500 хектара ниског растиња, листопадних и четинарских шума. Највећи проблеми су код пиротског села Славиња и димитровградског села Браћевци, док је у општинама Жагубица и Кучево заустављено ширење пожара ка селима.

Фото: МУП
Фото: МУП

И поред непрекидних напора више од 200 ватрогасаца, добровољаца и хеликоптерске јединице, пожар на Старој планини још увек није под контролом.

Најтежа ситуација је код села Славиња, док је на јужној страни обода Старе планине, код Видлича, ситуација нешто боља. На северној страни, ситуација је лошија. У Пироту и Димитровграду је проглашена ванредна ситуација на деловима њихових територија, а гашење пожара отежава неприступачан и стеновит терен.

Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота, изјавио је да ванредна ситуација остаје на снази све док и последња искра не нестане са Старе планине, додајући да, иако ситуација делује боље, ватра још увек букти.

Најкритичније је у селу Басара код Пирота, где гори борова шума. У димитровградској општини, пожар код села Смиловци је стављен под контролу, али најтеже је код села Браћевци. Ватра није прешла противпожарне појасеве, а на терену су ватрогасци, ловци и добровољци који се боре са ватреном стихијом.

У општинама Жагубица и Кучево, активни пожари су до сада уништили више од 3.000 хектара, али је ширење ка селима заустављено. Мештани су, уз помоћ ватрогасаца и других служби, успели да обуздају неке од пожара. На Бељаници горе два пожара који су за седам дана уништили око 2.000 хектара четинарских и букових шума, као и ниско растиње.

У општини Кучево, пожари у близини Нереснице и Волује трају већ 14 дана, а изгорело је скоро 1.600 хектара шуме, ливада и пашњака. Иако мештани нису угрожени, и у овим месним заједницама на снази је ванредна ситуација. Надлежни најављују могућност преусмеравања хеликоптера на Бељаницу након обуздавања пожара на Старој планини.


#   Стара планина   пожар   Димитровград   МУП РС   Србијашуме   спасилачко ватрогасне службе   Жагубица
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима