Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Свечана академија поводом 80 година од ослобођења града у Другом светском рату

rssBookmark and Share

Ниш 15.10.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У Дому војске одржана је свечана академија којом је обележено 80 година од ослобођења нашег града у Другом светском рату. Овај значајан догађај окупио је бројне званице, међу којима су били министар културе Никола Селаковић, државни секретари Дејан Антић и Братислав Ћирковић, као и велики број угледних гостију, представника локалне власти и јавног живота.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Програм свечане академије био је испуњен историјским освртима и културним садржајима који су истакли херојство оних који су дали своје животе за слободу. Говорници су подсетили на важност очувања сећања на борбу и страдања током Другог светског рата, наглашавајући колико је битно да младе генерације наставе да негују традицију и памте херојску прошлост свог града.

Градоначелник Ниша, Драгослав Павловић, у свом говору је посебно истакао важност очувања сећања на хероје који су дали своје животе за слободу града. Он је нагласио: „Хероји умиру само једном – смрћу заборава. Имена као што су Бранко Бјеговић, Ратко Јовић, Анета Андрејевић, Мија Станимировић, Нада Томић и Милка Протић не смеју бити заборављена. Србија је најлепша у миру, а наша визија мора бити да слободу бранимо чашћу и знањем, а не метком.“

Министар Селаковић је у свом говору истакао значај ослобођења као једног од кључних тренутака у историји наше земље, похваливши залагање свих који се труде да сећање на тај дан остане живо у колективном памћењу народа. Он је такође подсетио на вредности слободе и мира, за које су се наши преци храбро борили, и истакао да је обавеза свих нас да поштујемо ту жртву.

Свечаност је завршена уметничким програмом који је дочарао дух времена, а публика је имала прилику да чује неколико музичких изведби и поетских рецитација посвећених теми слободе и родољубља. Ова академија била је прилика да се поново истакне значај историјских догађаја који су обликовали нашу садашњост, али и да се нагласи потреба за очувањем мира и слободе за будућност.


#   Ниш   Драгослав Павловић   Дом Војске   Никола Селаковић   Други светски рат   свечана академија   Војска Србије
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима