Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одржана Видовданска академија - очување духовног и културног наслеђа за будуће генерације

rssBookmark and Share

Ниш 28.06.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

У Светосавском дому при Саборном храму у Нишу синоћ је одржана традиционална свечана Видовданска академија у сусрет наступајућем празнику. Ова значајна манифестација организована је са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита нишког г. Арсенија. Свечаност је реализована у сарадњи Управе Саборног храма, Града Ниша, Копнене војске Србије и Нишке црквено-певачке дружине "Бранко".

Фото: Епархија нишка
Фото: Епархија нишка

Свечаност је започела уручивањем признања најбољим ученицима и студентима. Високопреосвећени Митрополит г. Арсеније је уручио награде ђацима генерације из нишких основних и средњих школа, као и најбољим студентима. Ово признање је знак подршке и подстицаја младима да наставе са својим успесима и доприносом заједници.

Културно-уметнички део програма отворио је Високопреосвећени Митрополит својим поздравним словом, у коме је истакао значај Видовдана за српски народ и традицију. Овогодишњи беседник на академији био је др Александар Стојановић, професор нишке Богословије "Светих Кирила и Методија". У својој беседи, професор Стојановић је говорио о историјском и духовном значају Видовдана, подсећајући присутне на вредности које овај празник носи са собом.

Наступ Нишке црквено-певачке дружине "Бранко"

Посебан уметнички доживљај пружила је Нишка црквено-певачка дружина "Бранко". Чланови дружине, свих узраста, приказали су свој широки спектар талената, нарочито међу најмлађима. Њихов наступ је још једном оправдао дугу традицију и историју ове уважене дружине. Изведени репертоар је обухватио различите духовне и традиционалне песме, чиме је створена јединствена атмосфера која је одушевила бројну публику.

Свечаност је протекла уз звуке духовне и националне музике, чиме је истакнута важност духовног и културног наслеђа које се негује кроз овакве манифестације. Присутни су могли да осете дух заједништва и заједничке одговорности у очувању традиције и вере.

Видовданска академија у Нишу, као и сваке године, представља значајан догађај који окупља заједницу око вредности које су дубоко укорењене у историји и култури српског народа. Ова манифестација је још један подсетник на значај очувања духовног и културног наслеђа за будуће генерације.

 


#   Ниш   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Видовданска академија   Владика Арсеније
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима