Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Отишла тетка Доке" - Преминула глумица Радмила Живковић

Bookmark and Share

20.09.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Првакиња Драме Народног позоришта у Београду Радмила Живковић преминула је 20. септембра у Београду, саопштило ја београдско Народно позориште.

Фото: Printscreen YouTube
Фото: Printscreen YouTube

Рођена је 14. јануара 1953. године у Крушевцу.

Дипломирала је глуму на Факултету драмских уметности у Београду.

Стална чланица ансамбла Драме Народног позоришта постала је 1984. године

На матичној и сценама других позоришта (Позориште на Теразијама, Звездара театар, Београдско драмско позориште…) остварила је низ значајних улога.

Током своје дуге и богате каријере, глумица је остварила многе значајне улоге на филму и телевизији, остављајући дубок траг у домаћој кинематографији. Њене истакнуте филмске улоге укључују остварења у култним филмовима као што су Сабирни центар, Мртав 'ладан, Још овај пут, и Зона Замфирова.

На телевизији, памти се по улогама Ђилде у серији, Срећни људи, Јованке Љутић у популарној серији Стижу долари, и као главна глумица у серији Улица липа. Њен таленат и посвећеност донели су јој бројне похвале и омиљеност међу гледаоцима.

Љубитељима позоришта посебно ће остати у сећању њено маестрално тумачење Живке Поповић у Нушићевој "Госпођи министарки", у режији Јагоша Марковића која је скоро две деценије била на сталном репертоару Народног позоришта у Београду. 

Тoком дуге и богате каријере остварила је многобројне велике и значајне улоге на филму и телевизији.

Добитница је бројних престижних награда и признања, међу којима су Златна арена, „Царица Теодора“, „Жанка Стокић”, „Деспотица Јерина“, „Миливоје Живановић”, Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару.

Датум, време и место сахране биће накнадно саопштени


#   In memoriam   Зона Замфирова   Филмски сусрети   глумица   Радмила Живковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима