Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли ће нишка опозиција "сменити" председника СГ Ниша Игора Новаковића и који су разлози за то

rssBookmark and Share

Ниш 18.10.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

На данашњој конференцији за медија, нишка опозиција затражила је оставку председника Скупштине града Ниша, проф. др Игора Новаковића, због, како наводе, неадекватног вођења седница и селективне примене Пословника о раду.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Осим тога, опозиција га оптужује да се није изузео из расправе око исплате финансијске помоћи радницима пропалих нишких фирми, чиме је наводно дошао у сукоб интереса.

Осим политичких питања, опозиција наглашава и да је Новаковић користио друштвене мреже за нападе на новинаре и активисте, што сматрају неприхватљивим и недопустивим.

Ако Новаковић не поднесе оставку у року од пет дана, најављују захтев за његово разрешење.

Подсетимо..

Новаковић је демантовао да је на списку за исплату помоћи радницима пропалих предузећа

У мејлу СГ Града Ниша упућеном медијским редакцијама, председник Скупштине Града Ниша, проф. др Игор Новаковић демантује наводе у јавности да се налази на списку за исплату запосленима пропалих нишких предузећа. Према његовим речима, своја потраживања је у целости намирио још 2011. године, као разлучни поверилац, у складу са важећим законом.

Новаковић је истакао да је све урађено законски и да не постоји могућност да се његово име нађе на таквим списковима, нарочито не због неисплаћених плата.

Питање ко греши у прављењу спискова остаје отворено, а Новаковић наводи да се овакви неутемељени подаци шире у медијима без доказа, што доводи до узнемиравања јавности.

Новаковић је навео је да је недопустиво да се овакве неистините информације пласирају без проверених чињеница и позвао на већи ниво одговорности у јавном информисању.

Са конференције…

Опозиција у Нишу упутила је званичан захтев за оставку председника Скупштине града Ниша, проф. др Игора Новаковића, наводећи низ разлога због којих сматрају да он више није достојан функције коју обавља. Најважнији међу њима су неадекватно вођење седница, сукоб интереса у вези са исплатама радницима пропалих нишких фирми и селективна примена Пословника о раду. Такође, опозиција указује на његово неодмерено понашање на друштвеним мрежама, где је, како тврде, износио личне податке и критиковао новинаре и активисте.

Главни разлози за смену

Оно што је подстакло опозицију да затражи оставку Новаковића јесте његова улога у расправи око исплате заосталих плата радницима некадашњих друштвених и државних предузећа. Опозициона одборница Ана Ераковић нагласила је да је Новаковић требало да се изузме из те расправе, јер се наводно налази на списку радника који имају потраживања од тих предузећа, што представља сукоб интереса. Иако је Новаковић током седнице демантовао да има било каква потраживања, опозиција сматра да је његово учешће у расправи неприхватљиво и противно Пословнику о раду.

„Новаковић се налази на списковима радника који имају потраживања, што значи да је био у сукобу интереса. То што није изузео себе из расправе показује непоштовање прописа и доводи у питање његову способност да објективно води седнице“, истакла је Ераковић.

Поред тога, опозиција га оптужује за селективну примену Пословника, наводећи да су њихови предлози за допуну дневног реда били одбијени као неблаговремени, док је Новаковић уврстио осам тачака дневног реда на сам дан седнице.

Контроверзе на друштвеним мрежама

Један од најозбиљнијих замерки које опозиција упућује Новаковићу јесте његово понашање на друштвеним мрежама, где је наводно упутио критике и нападе на новинаре, активисте и независне организације у Нишу. На мети његових објава нашли су се портал „Јужне вести“ и Медиа реформ центар, што је изазвало негодовање не само опозиције већ и новинарских удружења.

„Новаковић је започео своју кампању против новинара и активиста на друштвеним мрежама, износећи личне податке и оптужбе, чиме је грубо прекршио прописе и стандарде понашања јавног функционера“, рекла је Ераковић. Ово је додатно подстакло опозицију да захтева његову смену, наводећи да такво понашање није прихватљиво у демократском друштву.

Шеф одборничке групе „Бирамо Ниш“, др Драган Милић, истакао је да је овај напад на новинаре и цивилне организације „кап која је прелила чашу“ и да целокупна опозиција подржава смену Новаковића. „Ниш мора да буде симбол демократије и пристојности, а не бахатости. Нећемо дозволити да председник Скупштине настави да крши права новинара и грађана“, рекао је Милић.

Даље кораке најављује опозиција

Опозиција је поставила рок од пет дана да Новаковић поднесе оставку на место председника Скупштине града. Уколико то не учини, најављују да ће поднети званичан захтев за његово разрешење и тражити одржавање ванредне седнице на којој ће се расправљати о његовој смени.

„Нећемо одустати док Новаковић не буде уклоњен са функције коју злоупотребљава. Његова недоследност и неспособност да води седнице на транспарентан и правичан начин нарушавају интегритет институција у Нишу“, закључила је Ана Ераковић.

Како ће се ситуација развијати, остаје да се види, али је јасно да су односи између опозиције и председника Скупштине града на врло нестабилном терену.


#   Ниш   Игор Новаковић   Скупштина града Ниша   опозиција   Група грађана Др Драган Милић   Ђорђе Станковић   Бирамо Ниш коалиција
@redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима