Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Конститутивна седница новог сазива Скупштине Ниша 12. августа - да ли ће СНС обезбедити већу разлику и сигурнију владавину

rssBookmark and Share

Ниш 30.07.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Како незванично сазнајемо, конститутивна седница новог сазива Скупштине Ниша биће одржана у понедељак, 12. августа. Очекује се да ову информациу потврдни председник СГ Ниша из прошлог сазива, Бобан Џунић, на данашњој конференцији за новинаре.

Фото. Јужна Србија
Фото. Јужна Србија

Градска изборна комисија (ГИК) доделила је 30 мандата коалицији око Српске напредне странке (СНС), док су преосталих 30 мандата освојиле странке које су наступале као опозиција у предизборној кампањи. Међу њима, Градска група (ГГ) “Др Драган Милић” добила је 16 мандата, листа “Бирамо Ниш” десет, док су по два мандата припала листама “Крени-промени – И ја сам Ниш” и “Уједињени – Нада за Ниш”. Руска странка освојила је један мандат.

Одлука ГИК омогућава коалицији око СНС да формира тесну већину у Скупштини са укупно 31 мандатом, захваљујући савезништву са Руском странком. Овај однос снага, 31 према 30, поставља питање стабилности будуће власти и потенцијалних изазова у доношењу кључних одлука.

Политички аналитичари сматрају да је ситуација врло динамична и да СНС можда неће моћи да се ослања искључиво на тесну већину. "У оваквим околностима, кључно је питање да ли СНС има осигурану додатну подршку како би избегла могуће блокаде у раду Скупштине," наводи један од аналитичара. "Спекулише се да би СНС могла добити подршку од неких опозиционих странака, што би им омогућило већу стабилност."

У политичким круговима се шушка да би неке опозиционе могле пружити подршку СНС-у, иако су званично наступале као опозиција. Разлози за потенцијалну сарадњу могу бити различити, укључујући заједничке интересе или договоре о конкретним пројектима који би донели бенефите и за град и за странке које се прикључе коалицији.

Председник Скупштине града Ниша, Бобан Џунић, заказао је конститутивну седницу новог сазива Скупштине за понедељак, 12. август, са почетком у 10 часова. "Очекујемо конструктиван рад свих одборника и верујемо да ће нови сазив Скупштине града допринети даљем развоју Ниша," изјавио је Џунић.

Предстојећа седница ће бити прилика да се види како ће се односи снага развијати и да ли ће СНС успети да осигура стабилну већину за спровођење својих планова. Грађани Ниша с пажњом прате развој ситуације, с надом да ће нова Скупштина радити у њиховом интересу и допринети решавању кључних питања за град.


#   Ниш   СНС   Бобан Џунић   Скупштина града Ниша   опозиција   локални избори 2024   Група грађана Др Драган Милић   Бирамо Ниш коалиција
@sns_srbija @DzunicBoban @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима