Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Према ГИК-у: Коалиција око СНС има један мандат више од опозиције у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 01.07.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

На данашњој седници Градске изборне комисије (ГИК) усвојен је извештај о коначним резултатима избора за одборнике Скупштине града Ниша одржаних 2. јуна.

Фото. Јужна Србија
Фото. Јужна Србија

Председница ГИК-а, Данијела Милићевић, представила је резултате гласања, али није искористила прилику да разјасни одређене недоумице, оставивши то за „неку другу прилику“.

Према представљеним резултатима, листа „Александар Вучић – Ниш сутра“ освојила је 49.230 гласова, што им је донело 30 мандата. Група грађана „Др Драган Милић“ освојила је 27.211 гласова и 16 мандата, док је „Бирамо Ниш“ добила 17.914 гласова и 10 одборничких места. Листа „Уједињени – Нада за Ниш“ освојила је 4.307 гласова и два мандата, док је листа „И ја сам Ниш – Крени-промени“ добила 4.371 глас и такође два мандата. Руска странка освојила је један мандат са 1.223 гласа.

Опозиција је изразила сумње у регуларност избора, тврдећи да имају 3.332 гласа више од листе око СНС-а заједно са Руском странком. Посебно су истакли неправилности на бирачким местима 10 и 18 у Медијани, где је број гласова за Руску странку био преправљан, а такав записник је објављен на сајту РИК-а. Упркос тим тврдњама, Милићевић је изјавила да немају други записник и да је оригинални записник објављен на сајту Републичке изборне комисије.

На питање о року за одговор на приговоре, председница ГИК-а је рекла: „Хајде прво да видимо шта ће бити“. Такође, није коментарисала ни кривичну пријаву поднету против ње, истичући да ће бити друга прилика за разговор о томе.

Истакла је да није било притисака у раду Градске изборне комисије и да су оптужбе о преправљању записника веома озбиљне. Бирачи и подносиоци листа имају право да поднесу приговор на резултате у року од 72 сата од њиховог објављивања на сајту Републичке изборне комисије. Ако не буде приговора и жалби, ГИК ће у року од седам дана донети решење о додели мандата. Рок за одговор на жалбе је 24 сата.


#   Ниш   СНС   ГИК   Данијела Милићевић   локални избори 2024   Група грађана Др Драган Милић   Бирамо Ниш коалиција   Александар Вучић - Ниш сутра
@sns_srbija @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима