Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

“Нећеш копати” протести против ископавања литијума на југу Србије

rssBookmark and Share

Ниш 09.08.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Под именом “Нећеш копати”, вечерас ће се одржати протести против ископавања литијума у три града на југу Србије – Нишу, Врању и Лесковцу. Окупљање грађана почиње у 19 сати, а организатори су иницијативе “Крени - промени” и “Слободни грађани јабланичког округа”.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

У Нишу ће се протест одржати испред Градске куће, а међу локацијама које су у јавности спомињане у вези са рударењем је Крајковац код Мерошине. Иницијатива “Крени - промени” организује овај протест с циљем да се заустави планирано ископавање литијума које, према мишљењу организатора, може имати штетне последице по животну средину и здравље грађана.

Грађани Врања ће се окупити испред Робне куће, а протестују против планираног ископавања у више села у Пчињском округу, укључујући Клиновац, Кленике, Буштрање, Русце, Ново Село и Сурлицу. Организатори истичу да је важно скренути пажњу на потенцијалне опасности које овакви пројекти носе по локалне заједнице.

Протест у Лесковцу ће се одржати на Градском тргу, где се очекује окупљање великог броја грађана. Организатори из “Слободних грађана јабланичког округа” изражавају забринутост због могућих истраживања и ископавања литијума у овом делу Србије, те наглашавају потребу за очувањем природе и здравља становништва.

Подсетимо, надлежна министарства су у последњих 20 година издала 130 решења за истраживање литијума, укључујући и решења која се односе на југ Србије. Међутим, из Министарства рударства тврде да та решења више нису важећа и да тренутно нема истраживања литијума на тим локацијама.

Вечерашњи протести имају за циљ подизање свести о могућим ризицима које доноси ископавање литијума и изражавање незадовољства грађана према оваквим пројектима у њиховим локалним заједницама.


#   Ниш   Лесковац   Врање   протест   опозиција   Крајковац   литијум   Крени-Промени
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима