Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НПС Ниш о "паду" броја путника на нишком аеродрому

rssBookmark and Share

Ниш 18.09.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Ускоро почиње зимски ред летења на аеродрому Константин Велики у Нишу. Трајаће од краја октобра 2024. године па све до краја марта 2025. године. За Нишлије и остале кориснике јефтиних авио-летова изгледа да нема ништа ново. Сваке године нишки аеродром бележи пад броја путника у односу на претходну, пише у делу саопштења ГрО Ниш Народног покрета Србије.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Саопштење преносимо у целости

Ускоро почиње зимски ред летења на аеродрому Константин Велики у Нишу. Трајаће од краја октобра 2024. године па све до краја марта 2025. године. За Нишлије и остале кориснике јефтиних авио-летова изгледа да нема ништа ново. Сваке године нишки аеродром бележи пад броја путника у односу на претходну. Све је почело од периода када је „Ванси“ преузео аеродром у Београду, а Ниш поклонио свој аеродром држави. После историјских успеха у 2017. и 2018. години, као и 2019. године, од када је држава преузела управљање нишким аеродромом, аеродром није добио ниједну нову нискотарифну авио-линију. Упркос повољним трендовима у индустрији, наш аеродром за четири године не само да није добио нове линије, већ је изгубио чак 14 редовних авио-линија (извор flynaissus), петину путника, односно 20% у односу на прошлу годину. Све то јасно указује на неефикасност и лоше управљање, које озбиљно угрожава развој аеродрома и путнички саобраћај. Како најављују „Wizz Air“ и „Ryan Air“, једине две преостале нискотарифне авио-компаније које са њега саобраћају, биће принуђене да смање број летова ове зиме, што ће драстично умањити број путника.

Шта то значи у бројкама? У поређењу са истим периодом прошле године, Ниш бележи највећи пад броја седишта у целом региону бивше Југославије, са смањењем од невероватних 57,2%, што износи 36.316 мање седишта на летовима ка и из овог града. Од јануара до августа ове године кроз аеродром "Константин Велики" прошло је 248.485 путника, што је скоро 65.000, односно 21% мање у односу на исти период прошле године, када их је било нешто више од 313 хиљада. Оно што је значајно повећано јесте карго превоз робе, и то за 977%.

Шта то значи за наш град и људе са југа Србије? Таман када су се навикли да из Ниша по повољним ценама лете на европске дестинације, а преко њих нађу и везе за друге континенте, сада су услед губитка бројних линија принуђени да се врате старим вишедеценијским навикама и потраже летове у другим градовима у региону, најчешће у Софији и Скопљу. Од идеје да ћемо бити стратешки најзначајнија ваздушна лука у региону, са порастом туризма, сада долазимо у ситуацију да ћемо лагано бити поједени од стране конкуренције.

Министар Весић и београдска елита некада су изјавили, наводно да замажу очи народу, да се планирају додатни летови „Air Serbia“ из Ниша. Они би до сада већ требало да знају ко ће летети са аеродрома у сезони јесен/зима 2025/2026, али ту информацију не објављују или, можда, једноставно не знају.

Због овакве одлуке, David O’Brien из „Ryan Air“ оптужио је српске власти да на нишком аеродрому спроводе монопол у корист националне авио-компаније „Air Serbia“. Још увек није јасно да ли је то заиста случај или ће нишки аеродром бити жртвован у смислу путничког саобраћаја, док се форсира само карго превоз. Чак је и председник Вучић у једном тренутку помињао такву могућност.

У међувремену, држава је крајем 2023. године дала „Air Serbia“ 34 милиона евра за поспешивање постојећих линија са нишког аеродрома, а у нову терминалну зграду аеродрома улаже 16 милиона евра. Неки би рекли све за добробит и развој аеродрома. Линије „Air Serbia“, упркос субвенцијама, нису баш јефтине. Зграда је у међувремену пуштена у рад, али нисмо приметили да кроз њу пролази велики број путника. По објавама на друштвеним мрежама Аеродрома Константин Велики, њихове услуге користи све већи број музичких и филмских стваралаца који снимају спотове и филмове. Нажалост, већ сада постаје тренд да на нашем аеродрому у наредном периоду неће доминирати „авионџије“, већ „камионџије“.


#   Ниш   аеродром Константин Велики   НПС Народни покрет Србије
@NisAirport @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима