Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки ПОДЕС: Учешће на републичким изборима - шанса за истинску промену и суочавање са компромисом?

rssBookmark and Share

Ниш 02.10.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Покрет за децентрализацију Србије (ПОДЕС), који се недавно формирао у Нишу, на данас одржаној конференцији за медије, најавио је учешће на предстојећим републичким изборима. На први поглед, ПОДЕС нуди нешто што се дуго чека у политичком животу Србије — децентрализацију и равномерни развој свих делова земље.

Фото: Др Драган Милић Фејсбук
Фото: Др Драган Милић Фејсбук

Децентрализација као политичка мантра

Децентрализација је тема која годинама доминира у реторици политичара, али су конкретни резултати углавном изостајали. Идеја да Србија треба да има више регионалних центара, уместо једног доминантног (Београд), одавно је присутна у стручној јавности, али имплементација захтева озбиљне реформе и политичку вољу.

ПОДЕС је, како тврди Драган Милић, основан управо из осећаја немоћи локалних заједница да спроведу промене без подршке централне власти. То јесте тачно — локалне власти су у великој мери ограничене буџетским средствима и политичким притисцима који долазе из Београда. Због тога, идеја ПОДЕС-а може привући оне који сматрају да су запостављени или маргинализовани у тренутном систему.

Кључни циљеви: Утопија или реалност?

Покрет је поставио три кључна циља: децентрализацију, департизацију и декриминализацију. На папиру, ово звучи као основа за озбиљну реформу. Међутим, проблем лежи у томе што сваки од ових циљева захтева дугорочне системске промене и јаку политичку подршку.

Децентрализација захтева стварање регионалних центара моћи са већим финансијским и политичким овлашћењима. Међутим, то би значило и озбиљно слабљење централне власти, што ниједна влада до сада није била спремна да учини. У тренутном политичком окружењу, где централизација доноси контролу над ресурсима и политичким токовима, тешко је замислити да ће странке са дугогодишњим упориштем у Београду лако пристати на такве промене.

Департизација, односно замена партократије меритократијом, захтева радикалну промену политичке културе. Страначко запошљавање и партијски утицај на државне институције дубоко су укорењени у српском политичком систему. Иако је Милић изјавио да ПОДЕС неће сарађивати са партијама пре избора, поставља се питање како ће покрет остварити своје циљеве у политичкој арени у којој су странке неизбежни актери.

Декриминализација, како је описује Милић, односи се на елиминацију криминала и корупције из друштвених структура. Ово је посебно амбициозан циљ у земљи у којој су корупција и организовани криминал дубоко укорењени, не само у приватном сектору већ и у државним институцијама. Питање је како ће ПОДЕС, као нови играч на политичкој сцени, успети да се избори са овим проблемима без подршке постојећих структура моћи.

Политичко позиционирање: Анти-естаблишмент или алтернатива?

Једна од занимљивих страна ПОДЕС-а је његова декларисана позиција као анти-естаблишмент покрета. У тренутку када је незадовољство политичким елитама на високом нивоу, оваква реторика може донети подршку бирача који се осећају запостављеним. Милић јасно ставља до знања да неће сарађивати са партијама пре избора, што је одмак од уобичајених предизборних коалиција.

Међутим, поставља се питање шта ће се десити након избора. Уколико ПОДЕС уђе у Скупштину, биће суочен са потребом за компромисом. Да ли ће успети да остане доследан својим принципима и циљевима, или ће постати део система који је обећао да ће променити?

Да ли је Србија спремна за децентрализацију?

Децентрализација је концепт који је у многим земљама допринео равномернијем развоју, смањењу регионалних разлика и бољој расподели ресурса. Међутим, у Србији је централизација историјски модел управљања који се тешко мења.

Питање је да ли су грађани, посебно они из централних делова земље, спремни да подрже покрет који би значајно умањио моћ Београда и поделио ресурсе са другим деловима Србије. Иако је Ниш симболично место за почетак овакве иницијативе, подршка других градова и региона, као и спремност бирача из Београда да подрже овакве промене, остаје под знаком питања.

Закључак

Покрет за децентрализацију између ентузијазма и стварности

ПОДЕС се појављује у тренутку када је политички пејзаж у Србији засићен незадовољством, али и скептицизмом према новим покретима. Циљеви које су поставили су амбициозни, али захтевају дугорочну стратегију и озбиљну политичку подршку.

Ако ПОДЕС успе да изгради шири фронт са сродним покретима и организацијама, као што Милић најављује, могли би постати релевантна политичка сила на наредним изборима. Ипак, уколико не успеју да превазиђу политичке и друштвене препреке, постоји ризик да ће остати само још један покушај реформе без стварног утицаја на промене које Србија очајнички треба.


#   Ниш   парламентарни избори   Група грађана Др Драган Милић   ПОДЕС Милић   департизација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима