Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Политике никад доста: Председник супшине Ниша издао саопштење, Братислав Ћирковић не може бити одборник, бесплатни уџбеници следеће године

rssBookmark and Share

Ниш 12.09.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Виши суд у Нишу је, одлучујући о жалби Одборничке групе „Бирамо Ниш“, изјављеној против одлуке Скупштине Града Ниша о потврђивању мандата одборнику Скупштине Града Ниша Братиславу Ћирковићу, донео решење којим се жалба одбацује, изјавио је између осталог председник СГ НИша Игор Новаковић

Фото: И.Н. ФБ
Фото: И.Н. ФБ

Саопштење преносимо у целости..

Овим је изнова дат пун легитимитет победи листе „Александар Вучић – Ниш сутра“, легитимитет избору председника Скупштине Града Ниша, избору градоначелника Града Ниша, као и легитимитет свим осталим актима донетим на конститутивној седници Скупштине Града Ниша. Пред нама је пуно посла, много одлука које треба донети како би Град могао да функционише. Очекујем да ће Скупштина Града Ниша наставити са радом у конструктивној и достојанственој парламентарној атмосфери, доследно, као и до сада,  поштујући  закон и процедуру, уз пун допринос свих актера овог сазива локалног парламента у доношењу важних одлука за наш Град. 

Скупштини Града Ниша  одборници са листе „Крени промени“ доставили су предлог да се на првој наредној седници Скупштине Града Ниша уврсте у дневни ред и донесу одлуке о додели ђачке помоћи породицама са децом школског узраста на територији Града и о додели уџбеника за ученике основних школа на територији Града Ниша за 2025/2026 годину. Како достављени предлози одлука нису израђени у складу са Пословником Скупштине Града Ниша, с обзиром на то да не садржи све елементе прописане Пословником, неопходно је да се исти доставе у форми у којој их Скупштине Града Ниша доноси.

            Подсећања ради, у 2023. години, а на основу Одлуке о финансијској подршци породици са децом, Град је  из свог буџета издвојио 270.647.500 динара, а у 2024. до данас 161.430.000 динара. 

            Остварена су права на пакете за ђаке прваке, бесплатну ужину, регресирање трошкова исхране у продуженом боравку, помоћ за набавку уџбеника чији су родитељи или један од родитеља особа са инвалидитетом. Такође остварена су и права на једнократну помоћ за прворођено дете, новчану помоћ незапосленој породиљи, новчану помоћ за дупле близанце, тројке и четворке, новчану помоћ за новорођенче, за прворођену девојчицу и прворођеног дечака у Новој години, а реализована је и исплата једнократне новчане помоћи ученицима првих разреда основних школа и ученицима средњих школа на територији Града Ниша. Ови подаци  доказ  да је у претходном периоду вођена активна социјална политика и да ће се  наставити са таквом праксом.

            Такође, Скупштини Града Ниша достављен је и предлог народне/грађанске иницијативе за финансирање бесплатних уџбеника за ученике основних школа. Међутим,  иницијатива је нејасна, с обзиром на чињеницу да различити закони регулишу народну/грађанску иницијативу другачије.

            Истичем да је иницијатива добра, али подсећам да је она већ презентована у експозеу градоначелника Ниша на конститутивној седници и да је у плану да ускоро буде на  дневном реду седнице Скупштине Града Ниша. 

            Скупштина Града Ниша биће отворена  за све добре иницијативе и конструктвине предлоге, отворена за дијалог, како бисмо заједно унапређивали мере  које ће на адекватан начин сагледавати  потребе и решавати  проблеме наших суграђанки и суграђана.


#   Ниш   Игор Новаковић   Скупштина града Ниша   бесплатни уџбеници
@redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима