Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Председник СГ Ниша у свом обраћању медијима пред другу парламентарну седницу: Реакција на медијске наводе о отимању власти

rssBookmark and Share

Ниш 25.09.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Друга седница нишког парламента биће одржана у првој половини октобра 2024. године, најавио је у свом саопштењу медијима, председник градског парламента, проф. др Игор Новаковић.

Председник СГ Ниша у свом обраћању медијима пред другу парламентарну седницу: Реакција на медијске наводе о отимању власти

На седници ће се разматрати кључни пројекти за развој града, укључујући инфраструктурне инвестиције и ребаланс буџета за 2024. годину. Новаковић је истакао важност тачака које ће бити на дневном реду, попут планова за изградњу нових трафостаница и соларних електрана. Посебно су најављени пројекти трафостаница Ниш 9 и Ниш 16, као и изградња соларног парка "Лово Промај 2" на територији општине Црвени Крст.

Поред инфраструктурних пројеката, биће разматрана расподела добити и покриће губитака за јавна предузећа, укључујући Завод за урбанизам и Градску стамбену агенцију. Ребаланс буџета ће бити једна од најважнијих тачака, с обзиром на прилагођавање финансијских планова за преостали део године. Новаковић је нагласио да је ребаланс у завршној фази израде и да ће бити укључен у дневни ред седнице.

Пре седнице Скупштине, биће одржани састанци одбора који ће одлучивати о тачкама дневног реда. Новаковић је посебно истакао формирање Комисије за награде Града Ниша, која мора да прође кроз Одбор за именовања. Комисија ће бити задужена за расписивање конкурса за највеће признање Града Ниша, 11. јануар, између 1. и 15. децембра 2024. године.

Реакција на медијске наводе о „отимању власти“

Новаковић се осврнуо и на медијске извештаје о наводним неправилностима у вези са конститутивном седницом Скупштине и жалбом коалиције "Бирамо Ниш". Према његовим речима, Виши суд у Нишу је одбацио жалбу "Бирамо Ниш" због формалних недостатака. Новаковић је подсетио да је члан 67 Закона о локалним изборима јасан у вези са губитком мандата одборника у случају губитка пребивалишта.

Он је осудио медијске наводе о „отимању власти“ и нагласио да су све активности спроведене у складу са законом. „Власт није отета, корум је постојао, и све одлуке су донете легално“, изјавио је Новаковић.

Промене у одборничким групама

Опозициона Група грађана "Др Драган Милић" суочила се са првим проблемима након што су два одборника, Милена Вакић Пауновић и Оливер Пауновић, напустили групу због „програмских и стратешких размимоилажења“. Најавили су формирање самосталне одборничке групе. Такође, два одборника из Коалиције "Бирамо Ниш", Славиша Динић и Драгана Милутиновић, напустили су коалицију с планом да формирају нову одборничку групу заједно с Лелом Лазовић из Групе грађана "Др Драган Милић".

Иако су ове промене унутар опозиције изазвале талас коментара, они тврде да их овакви одласци неће ослабити, већ да ће се можда чак и ојачати, с обзиром на то да ће они који су изашли и даље деловати опозиционо.


#   Ниш   Игор Новаковић   седница   Скупштина града Ниша   опозиција   одборничка гупа
@redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима