Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу одржан протест против ископавања литијума

rssBookmark and Share

Ниш 10.08.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Грађани Ниша окупили су се синоћ испред Градске куће како би изразио незадовољство плановима за ископавање литијума компаније Рио Тинто. Окупљени су поручили да ће бранити Јадар и да неће дозволити експлоатацију литијума у Србији, укључујући планиране пројекте у Нишу, Врању, Куршумлији и Пироту.

У Нишу одржан протест против ископавања литијума

Након окупљања, протестну шетњу предводили су активисти и говорници, укључујући Уроша Тасковића, Данијела Дашића, студента Димитрија Димића, апсолвенткињу Андреју Дикић и Петра Сератлића из организације Нова генерација. Говорници су указали на штетне последице које би рударење могло имати по животну средину, наглашавајући да Србија већ трпи због загађења и да су овакви пројекти додатна претња за природне ресурсе.

Андреја Дикић, која је прва говорила на протесту, истакла је да компанија Рио Тинто не поштује законе Србије, али да грађани неће дозволити ископавање литијума око Горњих Недељица и других делова Србије. Бранислав Ђорђевић, студент из Новог Сада, који је пешачио 149 километара до Лознице у знак протеста, поручио је окупљенима да држава покушава да угуши гласове уједињених грађана и позвао на одлучну акцију.

Петар Сератлић, који је био процесуиран због организације ранијих протеста, изјавио је да се систем бори против оних који користе своја уставна права, али да грађани неће одустати од заштите своје земље. Активиста Данијел Дашић донео је балон с мутном водом као симбол онога што би могло постати реалност ако се планови Рио Тинта реализују. Он је указао на еколошке катастрофе повезане с рударским пројектима ове компаније у другим деловима света и критиковао обећања политичара о наводним економским користима.

Протестна шетња, која је уследила након говора, кретала се од Градске куће до Скупштине Града, пролазећи кључним улицама Ниша, укључујући Седмог јула, Булевар Немањића, Војводе Мишића, Вождову, Трг Стевана Синђелића и Улицу Николе Пашића. Окупљени су поручили да ће наставити с протестима док се планови за ископавање литијума не обуставе и док се не заштити животна средина Србије.

 

 

 


#   Ниш   протест   градска кућа   литијум
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима