Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Удружење „Нишлије да се питају“ и цела нишка опозиција захтевају хитну обуставу истражних радова код водоизворишта Горња Студена

rssBookmark and Share

Ниш 05.10.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Удружење „Нишлије да се питају“ упутило је захтев за хитну обуставу истражних радова у близини водоизворишта Горња Студена, које изводи мултинационална компанија „Apollo Minerals“. Овај пројекат, који обухвата бушење на дубини од 600 метара, потенцијално угрожава извор најквалитетније пијаће воде за Ниш.

Удружење „Нишлије да се питају“ и цела нишка опозиција захтевају хитну обуставу истражних радова код водоизворишта Горња Студена

„Apollo Minerals“, аустралијско-британска компанија која у Србији послује преко своје подружнице „Apollo Serbia (UK) Ltd“, стекла је рударске дозволе за ову локацију крајем 2023. године. Истражни радови су започели на основу дозволе издате 2021. године, а активисти наводе да су власти три године крили информације о угрожености водоизворишта.

„Нишлије нико није питао о овоме, а животна средина и здравље људи су у великој опасности. Ми захтевамо хитну обуставу радова и транспарентност у овом процесу,“ наводи удружење.

Током седнице Скупштине града Ниша, заказане за 10. октобар, ово питање ће бити разматрано, а удружење поручује да ће наставити да се бори за заштиту водоизворишта и право грађана на чисту воду.

Саопштење преносимо у целости…

Хитно заустављање и одговорност за рударске истражне радове крај нишког водоизворишта - Ниш није Габон и не сме да доживи судбину Бора

У име удружења „Нишлије да се питају“ тражим хитну обуставу опасних истражних радова у близини нишког водоизворишта најквалитетније пијаће воде крај села Горња Студена које је отпочела мултинационална компанија „Apollo Minerals“. Ова  аустралијско-британска компанија коју у Србији представља друштво са ограниченом одговорношћу „Apollo Serbia (UK) ltd“ , без прихода и без профита, са милионским пословним расходима, и са мање од пет запослених (https://pretraga.pkspartner.rs/sr/kompanija/08228d62347a984d/edelweiss-mineral-exploration-doo) је аквизицијом компаније „Edelweiss Mineral Exploration“, крајем 2023.год.  године постала власник тзв. „Београдског пројекта бакра“, а тиме и четири истражне рударске дозволе, које поред Студене , обухватају локације на више од 200 км2 . Поред нишке Студене, ова компанија има пројекте у Габону, а пројекат копања бакра и сребра крај Ниша, у како кажу „повољној јурисдикцији Србије“ израдила иста фирма која је радила налазиште Чукару Пеки, крај Бора. 

Геолошка истражна дозвола за бушење у дубини од 600 м за локацију крај села Студена, једног од најквалитетнијих нишких водоизворишта, у подножју Суве планине, у близини Сићевачке и Јелашничке клисуре, предела са посебним природним одликама, издата је још 2021.год. , заведена под бр. 2498 у Регистру истражних одобрења (https://geoliss.mre.gov.rs/) и за то је нишка власт и сада већ бивша градоначелница Сотировски морала да зна. Три године се о свему ћутало све док еколошки активисти нису пре неколико дана објавили снимке радове бушења земљишта између села Студена и Банцарево. Нишлије нико није питао, а у Србији , према накарадним прописима студије о стратешкој процени утицају на животну средину финансирају инвеститори. 

Након постпетоктобарске распродаје предузећа и пљачкашких приватизација, актуелна власт СНС наставља са девастацијом и распродајом онога што је преостало - природних ресурса, земље, воде и ваздуха. За последњих пет година у Србији је посечено близу 50% шуме , а сада су на ред дошла и водоизворишта. Два су метода девастације Србије и њених градова. Републичка власт колонизује Србију омогућавањем страним компанијама сумњивог реномеа да врше истражна бушења и да потом отварају руднике у најплоднијим насељеним местима, попут Јадра, у природним резерватима и водоизвориштима попут Студене, кријући се иза „невидљивих“ услова Завода за заштиту природе. Са друге стране, локалне власти, попут нишке, омогућиле су инвеститорско насиље које девастира зелене површине и живот у Граду, доносећи одлуке да стратешка процена утицаја урбанистичких планова на животну средину није потребна, а и када буде урађена, њу финансирају инвеститори. 

Претходна нишка СНС власт на челу са Драганом Сотировски је уз помоћ градских урбаниста, Комисије за планове и Завода за урбанизам, на чијем је челу тада био актуелни градски већник Иван Грмуша, незаконитим претварањем зелених површина јавне намене у подручје за стамбену изградњу, створила преседан који омогућава уништење ваздуха, бесомучну сечу дрвећа, поплаве, саобраћајни колапс, топлотна острва и отварање могућих клизишта.  Брдо изнад Старе Циглане где је јавна намена зеленила и  спорта промењена у стамбену изградњу је постало симбол, не само омогућавању крупном капиталу блиском власти да се богати , већ и  инвеститорског насиља над Нишлијама, чије последице лако могу да буду попут оних из стравичних сцена поплава из Херцеговине, где се са брда на коме је посечену шуму заменио сумњиво изграђен каменолом, на насеље, куће и људе сручила не само бујица воде , већ и потоп камења.  

На седници Скупштине Града 10.октобра питање одговорности власти и појединаца који су три године крили од Нишлија да је угрожено водоизвориште Студена биће постављено, а за могуће отварање рудника бакра мораће Нишлије да се питају. Нишлије ће бранити своје право на чисту воду, на сваки начин. 


#   Ниш   опозиција   Тамара Керковић   Горња Студена   Нишлије се питају   ископавање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима