Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Потврђени мандати одборника, oпозиција напустила па се вратила на седницу, власт усвојила замену одборнице СНС-а

rssBookmark and Share

Ниш 12.08.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

На данашњој конститутивној седници Скупштине Града Ниша, која је започела бурним расправама између опозиције и власти, кључна тема била је потврђивање мандата одборника и избор нове скупштинске власти. Верификовани мандати. 31 одборник са листе СНС, 30 са опозиционих листи. Одборници положили заклетву.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Након што су опозициони одборници напустили седницу, владајућа коалиција око Српске напредне странке (СНС) искористила је тренутак да усвоји замену одборнице и обезбеди већину.

Седница, која је почела са циљем избора градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа, претворила се у политичку битку око кворума и верификације мандата. Опозиција је од почетка инсистирала на транспарентности и поштовању процедуре, критикујући начин на који је власт покушала да замени одборницу Славицу Алексић (СНС) Братиславом Ћирковићем.

Председавајућа Скупштине, Мирјана Лапајне (СНС), изјавила је да Пословник није повређен и да је постигнут кворум за замену 31. одборника, упркос одласку опозиције. Са 31 присутним одборником, владајућа коалиција је потврдила мандат Братиславу Ћирковићу, чиме је осигурала већину.

Након овог гласања, седница је настављена с предлогом да Игор Новаковић из СПС-а преузме функцију председника Скупштине. Како ће се даљи догађаји одвијати и да ли ће опозиција покушати да оспори ову одлуку, остаје да се види у наставку политичке борбе за власт у Нишу.

 

 

 


#   Ниш   седница   Скупштина града Ниша   локални избори 2024
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима