Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Бора Ђорђевић, легендарни музичар и песник српске рок сцене

rssBookmark and Share

Ниш 04.09.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Рок музичар, певач и текстописац Борислав Бора Ђорђевић, познатији као Бора Чорба, преминуо је болници у Љубљани у 72. години. Његов уметнички израз, контроверзан и бескомпромисан, оставио је неизбрисив траг на музичкој сцени Србије и региона. Легендарни Бора са групом "Рибља Чорба" последњи пут је наступио у Нишу 8. марата ове године за Дан жена.

Преминуо Бора Ђорђевић, легендарни музичар и песник српске рок сцене

Познат као фронтмен групе „Рибља чорба“, Бора је био један од најплодоноснијих стваралаца рок музике на овим просторима, а иза себе је оставио бројне хитове попут „Лутка са насловне стране“, „Добро јутро“, „Погледај дом свој анђеле“, и „Кад падне ноћ“.

Рођен 1. новембра 1952. године у Чачку, Бора Ђорђевић је каријеру започео као члан група „Сунцокрети“ и „Рани мраз“, да би 1978. године основао „Рибљу чорбу“. Његови текстови, често провокативни и друштвено ангажовани, осликавали су реалност времена и освајали срца фанова широм бивше Југославије. Група је постала једна од најпопуларнијих рок формација тог доба, а Ђорђевић је израстао у јединствену фигуру на музичкој сцени, познат по свом енергичном и експресивном стилу.

Ђорђевић је остао упамћен и као аутор неких од најбољих балада на српској рок сцени, попут „Кад ходаш“ и „Погледај дом свој, анђеле“. Био је познат по томе што је својим једноставним језиком успевао да искаже дубоке емоције, претварајући их у незаборавне песме које су временом постале култни хитови.

Поред музичке каријере, Бора је био и активан у јавном и политичком животу. Био је члан Градског одбора ДСС-а у Београду, а једно време је обављао функцију саветника министра културе у Влади Србије. Ђорђевић је добитник награде Академије Иво Андрић за књигу поезије „Пусто острво“, а од 2022. године је био почасни грађанин Чачка.

Легендарни Бора Чорба са групом "Рибља Чорба" последњи пут је наступио у Нишу 8. марата ове године за Дан жена.

Памтићемо га по његовим непоновљивим песмама, али и по његовом духу и таленту који је обележио једну еру српске рок музике. Бора Ђорђевић остаје упамћен као икона која је својим уметничким стваралаштвом обликовала културну сцену Балкана и оставила наслеђе које ће се преносити на генерације које долазе.

Вест о његовој смрти објављена је на званишној страници групе "Рибља Чорба".

 

 

 


#   Ниш   рок музика   In memoriam   Бора Ђорђевић   Рибља чорба група   Љубљана   Бора Чорба
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима