Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Горазд Чук, власник Еко плантаже "Тамњаница" и мецена уметника

rssBookmark and Share

Бела Паланка 04.10.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

После краће болести, у 67. години преминуо је Горазд Чук, словеначки привредник и власник Еко плантаже Тамњаница на југу Србије.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Рођен 10. октобра 1957. године у Постојни, Чук је био истакнути учесник у привредном и јавном животу Словеније, а његово име оставило је траг и у Србији кроз успешне пословне подухвате и ангажман у уметничким круговима.

Свој пословни пут започео је као сувласник Пекарске индустрије Дон-дон, али је током година пронашао инспирацију на југу Србије. У Белој Паланци постао је власник плантаже лековитог и етеричног биља, где је основао и дестилерију Пигмалион. Његова љубав према уметности резултирала је оснивањем уметничког удружења Пигмалион, које је кроз бројне уметничке колоније окупљало стотине уметника из свих крајева света.

Осим по пословним достигнућима, Горазд Чук ће остати упамћен и као покровитељ уметности и хуманиста. Иза себе је оставио супругу Даницу и двоје деце. Сахрана ће бити одржана у његовој родној Словенији.

Поља лаванде на југу Србије привукла су пажњу Горазда Чука, Словенца из Љубљане, који је дошао у село Тамњаница и покренуо производњу, али вођен осећајем и искуством, знао је да то није довољно  Како би привукао што већи број људи и скренуо пажњу јавности, направио је највећу галерију уметничких дела “Пигмалион” где излажу сликари и вајари из читавог региона.

 

 


#   Бела Паланка   Пигмалион Тамњаница   Горазд Чук
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима